Održan je  39. Panel – Industrija 4.0., pod nazivom „ Iz prakse za praksu“. Razmatrali smo ulogu i širinu primene ERP rešenja, uz upotrebu i integrisanje MES rešenja u okviru koncepta Industrije 4.0.

Domaćin skupa je „porodica“ firmi:  IIB doo, VEDE IT doo i KEY IT doo. Ovog puta smo ugostili preko 90 učesnika raznih profila: od industrije (mašinske, drvne, prehrambene, građevinske..itd), akademskih krugova, tehničkih fakulteta i instituta.

Ideja je bila da praktično pokažemo na primeru „Iz prakse za praksu“ kako ERP rešenje koje je adekvatno uvedeno i koristi se na pravi način u poslovanju, drži integritet kompletnog poslovanja firme, može i treba da se integriše sa MES rešenjem i time pruži preciznu informaciju o zbivanju u proizvodnji u realnom vremenu. Ovo omogućava rešenje Opera MES  (moduli: proizvodnja, materijal, kvalitet, održavanje, utrošak energije, planiranje kapaciteta i povezivanje mašina). Ti podaci se automatski slivaju u ERP i time ga obogaćuju, dajući prave podatke kako srednjem tako i upravljačkom menadžmentu.

Tako integrisani, ERP (koji prati dokumenta) i MES (koji prati realno događanje) daju pun rezultat i pomažu u radu, dajući tačnu informaciju u trenutku dešavanja poslovnog događaja.

Ponudili smo odgovore na pitanja: „Na šta se misli kada se pominje termin Industrije 4.0?  Gde su granice funkcionalnosti ERP-a  a gde MES-a? Šta se od kog rešenja može očekivati? Šta se dobija pojedinačnim korišćenjem, a šta integracijom..itd?“

Posećenost i komentari učesnika skupa ukazuju koliko je neophodno povezati privredu, obrazovne institucije, IT firme. Na ovaj način  omogućili smo blagovremene informacije u kom pravcu treba razmišljati i koje korake preduzimati da bi se usmerilo poslovanje u željenom smeru.  Takođe, omogućili smo dodatne informacije u cilju pravilnog izbora softverskog rešenja kao poslovnog alata.

Srdačan pozdrav i puno uspeha svima na putu uzdizanja kroz nova znanja i učenja.

Do sledećeg druženja.

Porodica firmi

IIB, Key IT, Vede IT